Den triste violin, bålet, mørket og den stjerneløse nat

September 12, 2010 § Leave a comment

Af Morten Priesholm, gæst

Det er slut nu.

Vinden har lagt sig. Bålet er gået ud. Huset er pakket sammen. Øen er badet i gråvejr.

Jeg kører alene over låningsvejen. I cd-spilleren sidder albummet African Marketplace. Af en eller anden grund passer denne jazzede, afrikanske musik til stemningen. Under Abdullah Ibrahims travle og legesyge toner ligger en sørgmodighed, en melankoli, som jeg kan glide igennem – ligesom min bil glider gennem en stille regn i det øde og vidtstrakte landskab herude i ingenmandsland mellem øen og landet.

 Det har været en fest på Mandø den sidste uge. Alt det fremmede har skabt smil og glæde og forundring og latter og muntert fællesskab. Der er blevet skålet og fniset og leet og sunget igennem, når kunstnere og gæster mødtes på kroen eller i cafeen i Peter Withs hus.

 Men på en eller anden måde har der også lydt en grå tone fra begivenhederne på Mandø. For mig at se har musik, installationer, performance, sandskulpturer og det hele ramt hinanden i en neddæmpet poesi, en moltone, et alvorligt fællesskab.

 Jeg ved ikke om, Mandø inspirerer til eftertænksomhed og melankoli? Gør naturen? Landskabet? Eller er det en efterårsstemning, der slår igennem? En septemberfarve?

 I går aftes istemte en flok unge piger spontant den danske højskolesang Mørk er november ved bålet, som var tændt på stranden nedenfor Redningstationen. Pigerne var sommerhusgæster, som tilfældigvis dukkede op ved bålet og afslutningsbegivenheden dér på stranden.

 Melodien til Mørk er november har en bluestone men også et dramatisk, heroisk strøg. Thorkild Bjørnvigs tekst er dyster, men også præget med et stærkt håb. I går aftes spillede Tomas Machs violin vedholdende sprøde C minor-toner til sangen.

 Den spontane sang, den triste violin, bålet, mørket, den stjerneløse nat, det dunkle hav. Sådan var Any question? også.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Den triste violin, bålet, mørket og den stjerneløse nat at WaddenArt's Blog.

meta